Senaste inläggen

Av matparadiset - 17 mars 2015 17:59

Recept

Variant 1

  • 50 g jäst
  • 9 dl kallt vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 420 g bovetemjöl (ca 7 dl)
  • 240 g rismjöl (ca 4 dl)
  • 40 g psylliumfröskal/psylliumhusk (ca 1 struket dl mått, d.v.s 1 dryg dl)

Variant 2

  • 50-65 g jäst
  • 9 dl kallt vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 4 dl bovetemjöl
  • 5 dl rismjöl
  • 2 dl durramjöl
  • 40 g psylliumfröskal/psylliumhusk (ca 1 struket dl mått, d.v.s 1 dryg dl)
  • krydda, ex. oregano
  1. Rör ut jästen i vattnet. Använd gärna en degblandare med insats för kaksmet eller elvisp.
  2. Mät upp psylliumfröskal, bovetemjöl, rismjöl och salt och blanda i degvätskan, allt på en gång. Vispa ihop och fortsätt att blanda några minuter. Konsistensen blir  först en lös smet som sedan sväller och blir klibbig medan du kör degblandaren eller vispar i några minuter.
  3. Låt degen svälla i ca 10 min.
  4. Antingen klickar du ut degen på bakplåtspapper på en plåt med hjälp av en sked eller så blöter du händerna men olja när du formar bullarna. Det kan vara lite kletigt men det ska gå relativt bra att rulla bullar. Pudra dem sedan med lite rismjöl eller bovetemjöl för att få en fin yta.
  5. Låt jäsa på plåten under en bakduk i 75-90 min.
  6. Värm under tiden upp ugnen till 225 °C och grädda i ca 20 min.
  7. OBS! Ät inte bröden nygräddade utan låt dom svalna helt! Bakar du dem på kvällen är det helt ok att lämna dom oövertäckta över natten att svalna. Skär du i dem medan de är varma klibbar de ihop. konsistensen blir en helt annan efter att det har svalnat. Sedan håller de sig färska i flera dagar och går bra att frysa.

Kommentar: Blev goda! Gjorde enligt recept. 2013-03-25. Provade med mindre bovetemjöl och mer rismjöl & durramjöl samt lite mer jäst. Blev luftigare och ljusare.

Av matparadiset - 12 mars 2015 21:48

Quornpanna: (4 portioner)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 röd paprika
1 msk äppelcidervinäger
1 grönsaksbuljongtärning
2 burkar krossade tomater
1 tsk torkad koriander
1 msk rökt paprikapulver
680g quornfiléer (2 paket), tog quornbitar istället
salt, peppar

Wokade grönsaker:

100g sockerärtor
1 broccolihuvud
150g champinjoner
1 röd paprika
1 röd lök

Tillbehör:

saltade cashewnötter
1 kruka färsk koriander
2 port quinoa

1. Hacka gul lök och låt den mjukna i en stekpanna tillsammans med pressad vitlök, hackad röd chili och tärnad röd paprika. Slå på vinäger och smula i hönsbuljongen. Ha ner de krossade tomaterna och krydda. Skiva upp quornfiléerna till cirka 2 centimeters tjocka skivor och ha ner i pannan. Låt det puttra ihop under cirka 5-10 minuter.

2. Dela broccolin till mindre bitar och sjud den i saltat vatten tillsammans med sockerärtorna i cirka 2 minuter. Hetta upp en stekpanna eller wok och ha ner kvartade champinjoner, tärnad röd paprika och skivad röd lök. Fräs på under omrörning i ett par minuter. Servera till quornpannan med salta cachewnötter och färsk koriander. Vill man ha ytterligare något till är det gott med kokt quinoa.

Av matparadiset - 5 mars 2015 10:52

(räcker till 4 mindre pizzor eller 8 förrättspizzor)

  • 15 g jäst
  • 400 g fingervarmt vatten
  • 1 ägg
  • 1 msk olivolja
  • 60 g majsmjöl
  • 60 g rismjöl
  • 100 g bovetemjöl
  • 50 g potatismjöl
  • 15 g fiberhusk
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Lös upp jästen i vattnet och blanda väl.
  3. Tillsätt ägget och oljan och vispa. 
  4. Mät upp och kombinera alla torra ingredienser för sig.
  5. Tillsätt de torra ingredienserna till degvätskan och blanda väl men behöver inte knådas. OBS! Degen kan verka klibbig, det ska den vara. Den sväller lite efter hand. 
  6. Låt degen jäsa i 45-50 min.
  7. Ös upp degen på en väl mjölad bakyta (använd rismjöl eller majsmjöl) och dela degen i 4-8 delar beroende på hur du ska servera den. Degen behöver inte knådas innan. 
  8. Kavla ut pizzor försiktigt och med mycket mjöl. 
  9. Lyft över på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  10. Täck ytan med valfri topping och grädda i ca 12 min.

Tomatsås:


Ingredienser

  • 1 burk krossade tomater
  • 0,5 matsked olivolja
  • 2 stora vitlöksklyftor (pressade)
  • 1 tesked honung
  • salt
  • svartpeppar

Så här gör du

  1. Samla ihop dina ingredienser.
  2. Pressa vitlök.
  3. Blanda alla ingredienser och kör med stavmixer tills du har en slät smet.

Preparation time: 10 minute(s)

Number of servings (yield): 4

Av matparadiset - 12 januari 2015 14:02

2 dl mandelmjöl
2 dl garant krämig kokosmjölk/havremjölk
4 ägg
2 tsk bakpulver
0,5 msk fiberhusk
1 krm salt
1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
ev. lite sötning

 
Instruktioner
Vispa ihop med elvisp och grädda i kokosfett i våfffeljärn.

**************************************************
****

2 dl majsstärkelse
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 dl rismjölk
2 ägg
1 msk olja (raps)

Stek i ghee.

1. Rör ihop majsstärkelsen och bakpulver med salt och socker.
2. Ha ner kall mjölk, ägg och olja under omrörning.
3. Grädda i smort järn. Vispa smeten innan du häller i en ny våffla.

Cirka 6 st

Av matparadiset - 9 januari 2015 23:50

1 glutenfri pajdeg


Fyllning:

4 st ägg
200g fetaost
4-8 st körsbärstomater
Lite olivolja
~100g Färsk spenat (vet ej hur mycket fryst men går nog att ta rätt mycket)

Salt & peppar

~2 dl rismjölk

 

Cirka 30 minuter i ugn. Körde 10-15 min på 225 grader men bytte sedan till 175 grader för att det inte skulle bli bränt.

 

Serverade med en sallad med tomat och rostade pinjenötter.

Av matparadiset - 9 januari 2015 23:45

3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g smör/0,35 dl rapsolja
1 ägg


Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 175 g i ca 8 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj värmen till 200 gr.


**************************************


3-3,5 dl mjöl (jag tog 2,25 dl rismjöl och ~1 dl potatismjöl)

1 tsk salt

150 gr smör (tog mjölkfritt margarin)

2 msk kallt vatten

1/2 tsk xantangummi

1/2 msk fiberhusk


Smula sönder smöret, blanda ingredienserna och häll i en smörad form.


Ställ in formen i kylskåpet 5-30 min. Förgrädda i ~225 grader cirka 10-15 min.

Ovido - Quiz & Flashcards