Senaste inläggen

Av matparadiset - 4 januari 2015 21:29

    
  

Av matparadiset - 4 januari 2015 21:24

Ingredienser
4 portioner
4 portionbitar lax (à 150 g)
1 frp Zeta Feta (150 g), smulad
1½ msk finhackad färsk dill
½ citron, rivet skal
3 msk Olivolja Extra Vergine
salt & nymalen svartpeppar
 
Sätt ugnen på 150 grader. Mosa ihop fetaost, dill,
citronskal och olivolja till en röra.
Skär ett djupt snitt på mitten av varje laxfilébit. Fyll med
fetaoströran. Lägg laxen på en plåt med snittet uppåt och
krydda med salt och peppar. Ringla över lite olivolja och
strö över lite mer hackad dill.
Stek i mitten av ugnen ca 20–25 minuter tills laxen har
blivit stekt men fortfarande har en saftig rosa kärna.

Av matparadiset - 4 januari 2015 21:20

Ingredienser:

8 dl kokta kikärtor eller 300 gram torkade kikärter (tog 2 paket kokta kikärtor)

1 tsk salt

4 msk kikärtsmjöl

1 tsk sesampasta (tahini

4 msk hackad bladpersilja

2 tsk spiskummin (valfritt)

ev. lite cayennepeppar (valfritt)

olja


Tillagning:

Lägg torkade kikärter i blöt över natten. Koka kikärter enligt paket. Låt svalna. Eller använd kikärter från burk men skölj dem då noga i durkslag.

Lägg kokta kalla kikärter, salt i en matberedare eller skål.

Mixa kikärterna med en stavmixer samt gaffel till en deg. Justera degen genom att blanda i mjöl tills degen är tjock och går att forma till fasta bullar.

Blanda hackad bladpersilja, spiskummin, sesampasta och cayennepeppar.

Smaka av degen med salt och ev. vitpeppar.

Forma degen till 20-24 bollar i storlek som golfbollar, rulla i kikärtsmjöl och lägg upp på en bricka.

Testa att fritera en liten bit falafelröra. Den ska bli brun på någon minut.

Fritera ca 5 bullar i taget i oljan ca 3-4 minuter runt om.

Lägg på en bricka eller tallrik med lite hushållspapper att suga upp fett med.

Servera dina falaflar. Falafel är godast nyfriterad och knaprig men också goda kalla.

Av matparadiset - 4 januari 2015 21:15

Ingredienser
1 krm salt

1 tsk pressad citron

1 st citron, rivet skal av

2 msk färsk riven ingefära

2 dl iMat

 
Av matparadiset - 4 januari 2015 14:44

Recept:

Skrubba potatisarna, torka av dem och skär ett kryss i varje. Baka i ugnen i 225° i ca 50-60 minuter (känn med en provsticka om de är klara). Förbered rörorna under tiden potatisen är i ugnen.

När potatisen är klar, tryck på den nedre delen av potatisen för att den ska öppna sig, klicka i lite mjölkfritt margain, salt och valfri röra.

Grundsås:

3 msk majonäs

1 dl iMat havregrädde


Dill- och tofuröra (räcker till 2-3 bakpotatisar)

1 Grundsås

150 gram marinerad tofu (finns färdig att köpa)

½ röd lök

1 bit gurka (ca 10 cm)

2 msk dill

Salt och peppar

Finhacka löken, hacka gurkan och dillen. Blanda ihop allt med grundsåsen och bryt ner bitar av tofun i röran. Blanda och servera på bakpotatis. Toppa med t.ex finhackad rödlök, dill eller gräslök.

Curryröra med äpple (räcker till 2-3 bakpotatisar)

1 Grundsås

150 gram marinerad tofu (finns färdig att köpa)

½ röd lök

1 litet äpple

1-2 tsk curry

salt & peppar

Finhacka lök. Tärna äpplet och blanda ihop lök, äpple och curry med grundsåsen. Bryt ner bitar av tofun och blada ihop allt. Smaka av med salt och peppar. Toppa med t.ex finhackad lök, äpple, gräslök eller rädisor.

Av matparadiset - 4 januari 2015 14:42

Recept

  • 2-3 sötpotatis

  • 2 stora morötter

  • 5 dl kokosmjölk

  • 1 msk riven färsk ingefära

  • 5 dl buljong (ersatte med timjan, olivolja, salt, söt paprikapulver)

  • 3 msk vitvinsvinäger (ersatte med äppelcidervinäger, la även till citron)

  • Salt och peppar


Riv den färska ingefäran och fräs sedan i olivolja. Skala och skär potatisen och morötterna i bitar. Häll på buljongvatten och koka under lock tills sötpotatisen  och morötterna känns mjuka. Mixa soppan slät och häll på kokosmjölk och vitvinsvinäger. Låt sjuda i 10 minuter och smaka av med salt och peppar.

 

Kommentar:

Väldigt god

Av matparadiset - 3 januari 2015 23:12

Broccoli

3-5 minuter medelvärme. Eller koka upp vatten och låt bara stå i 10 min.


Quinoa

Sköj quinoan i ljummet vatten. Koka i svag värme cirka 15min. Tillsätt olja efteråt

 

Grötris

Koka i 10 min med vatten. Sedan sänk värmen och koka utan lock 45-60 min.

Ovido - Quiz & Flashcards