Senaste inläggen
Ingredienser:
8 dl kokta kikärtor eller 300 gram torkade kikärter (tog 2 paket kokta kikärtor)
1 tsk salt
4 msk kikärtsmjöl
1 tsk sesampasta (tahini
4 msk hackad bladpersilja
2 tsk spiskummin (valfritt)
ev. lite cayennepeppar (valfritt)
olja
Tillagning:
Lägg torkade kikärter i blöt över natten. Koka kikärter enligt paket. Låt svalna. Eller använd kikärter från burk men skölj dem då noga i durkslag.
Lägg kokta kalla kikärter, salt i en matberedare eller skål.
Mixa kikärterna med en stavmixer samt gaffel till en deg. Justera degen genom att blanda i mjöl tills degen är tjock och går att forma till fasta bullar.
Blanda hackad bladpersilja, spiskummin, sesampasta och cayennepeppar.
Smaka av degen med salt och ev. vitpeppar.
Forma degen till 20-24 bollar i storlek som golfbollar, rulla i kikärtsmjöl och lägg upp på en bricka.
Testa att fritera en liten bit falafelröra. Den ska bli brun på någon minut.
Fritera ca 5 bullar i taget i oljan ca 3-4 minuter runt om.
Lägg på en bricka eller tallrik med lite hushållspapper att suga upp fett med.
Servera dina falaflar. Falafel är godast nyfriterad och knaprig men också goda kalla.
Ingredienser
1 krm salt
1 tsk pressad citron
1 st citron, rivet skal av
2 msk färsk riven ingefära
2 dl iMat
Recept:
Skrubba potatisarna, torka av dem och skär ett kryss i varje. Baka i ugnen i 225° i ca 50-60 minuter (känn med en provsticka om de är klara). Förbered rörorna under tiden potatisen är i ugnen.
När potatisen är klar, tryck på den nedre delen av potatisen för att den ska öppna sig, klicka i lite mjölkfritt margain, salt och valfri röra.
Grundsås:
3 msk majonäs
1 dl iMat havregrädde
Dill- och tofuröra (räcker till 2-3 bakpotatisar)
1 Grundsås
150 gram marinerad tofu (finns färdig att köpa)
½ röd lök
1 bit gurka (ca 10 cm)
2 msk dill
Salt och peppar
Finhacka löken, hacka gurkan och dillen. Blanda ihop allt med grundsåsen och bryt ner bitar av tofun i röran. Blanda och servera på bakpotatis. Toppa med t.ex finhackad rödlök, dill eller gräslök.
Curryröra med äpple (räcker till 2-3 bakpotatisar)
1 Grundsås
150 gram marinerad tofu (finns färdig att köpa)
½ röd lök
1 litet äpple
1-2 tsk curry
salt & peppar
Finhacka lök. Tärna äpplet och blanda ihop lök, äpple och curry med grundsåsen. Bryt ner bitar av tofun och blada ihop allt. Smaka av med salt och peppar. Toppa med t.ex finhackad lök, äpple, gräslök eller rädisor.
Recept
2-3 sötpotatis
2 stora morötter
5 dl kokosmjölk
1 msk riven färsk ingefära
5 dl buljong (ersatte med timjan, olivolja, salt, söt paprikapulver)
3 msk vitvinsvinäger (ersatte med äppelcidervinäger, la även till citron)
Salt och peppar
Riv den färska ingefäran och fräs sedan i olivolja. Skala och skär potatisen och morötterna i bitar. Häll på buljongvatten och koka under lock tills sötpotatisen och morötterna känns mjuka. Mixa soppan slät och häll på kokosmjölk och vitvinsvinäger. Låt sjuda i 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
Kommentar:
Väldigt god
Broccoli
3-5 minuter medelvärme. Eller koka upp vatten och låt bara stå i 10 min.
Quinoa
Sköj quinoan i ljummet vatten. Koka i svag värme cirka 15min. Tillsätt olja efteråt
Grötris
Koka i 10 min med vatten. Sedan sänk värmen och koka utan lock 45-60 min.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|