Direktlänk till inlägg 27 december 2017
Blanda socker och agavesirap i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp över medelvärme. Rör om något. Lägg i smöret och låt det smälta. Tillsätt kryddorna och dra av från värmen. Låt massan kallna tills den är ljummen eller något varm utan omrörning. Blanda ihop alla övriga torra ingredienser för sig.
Använd gärna en matberedare med insats för kaksmet eller elvisp med degblandare för att röra ihop degen. Häll den ljumma sockerblandningen i mjölblandningen medan matberedaren/vispen är igång. Mixa ihop väl under ett par minuter. Skrapa sidorna eller botten av bunken/behållaren ett par ggr om det behövs.Tillsätt till sist ägget och kör matberedaren/vispa ytterligare någon minut.Låt degen vila i 15 minuter. Om det behövs kan du tillsätta lite extra bovetemjöl tills du har en fast och formbar deg.
Lägg degen i plastfolie, platta till den lite och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter, gärna över natten. Kavla ut en bit deg i taget, tunt (ca 2–3 mm tjockt) på ett lätt mjölat bakbord (använd rismjöl). Skär ut pepparkakorna eller använd pepparkaksformar. Använd en stekspade eller liknande och lägg över pepparkakorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 165–170 grader i 6–8 minuter beroende på hur tunna du gör pepparkakorna.
Ingredienser botten: 3 dl Mandelmjöl 50 g Smör 0,5 dl Sesamfrön 1 msk Fiberhusk 1 Ägg 1 tsk Salt Ingredienser fyllning: 2 dl Västerbottensost (riven) (tog 150g fetaost) 1-2 dl Bladspenat (hackad) (tog grönkål) 3 dl Grädde (tog 2dl 3...
Grön currysoppa Ingredienser till 1 sats Currygrund 100 g hela korianderfrön 100 g hel spiskummin 75 g hel svartpeppar 30 gröna chilifrukter (spansk peppar), varav 10 urkärnade 30 citrongräs, finhackade 30 schalottenlökar, finhackade...
För: 4 personer Ris: 1/2 gul lök rapsolja 1,5 dl långkornigt basmastiris 2 vitlöksklyftor 1,5 dl vatten salt, nymalen svartpeppar Redfried beans: 1/2 gul lök 1 vitlöksklyfta 400g kokta, blandade bönor (1 tetra/burk) 1 dl olivolja 2+1 dl va...
Ca 6 portioner Ca 18-20 st mellanstora fasta potatisarRapsolja till stekningFyllning:300 g färs (valfri sort, vegofärs funkar alldeles utmärkt)2 gula lökarCa 60 g pinjenötter1,5 tsk sju kryddor (1 tsk kardemumma 1 tsk vitpeppar 6 tsk svartpeppar 2 ...
Ingredienser:
Falafel
Kikärtor
Ägg
Fiberhusk
Spispummin
Paprikapulver
Sal
t & Peppar
Muhammara (Paprika- och valnötsröra)
3 dl valnötter
1 dl paprikapuré (stark eller mild)
2 msk citron, saft
2-3 msk granatäpplesirap
1 fä...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 | 28 |
29 |
30 |
31 |
|||
|