Direktlänk till inlägg 27 december 2017
ca 25 st
50 g smör eller kokosolja
1 g saffran
1 tsk kardemummakärnor
700 g valfri mjölk
25 g jäst
1 ägg
1 äggvita
100 g kokossocker/rårörsocker
0,5 tsk salt
200 g vitt rismjöl eller fullkornsrismjöl
100 g bovetemjöl
100 g majsmjöl
125 g majsstärkelse
40 g fiberhusk
rismjöl till utbakning
Fyllning (till saffranssnurror
100 g mandelmjöl
150 g rumstempererat smör
85 g kokossocker eller råsocker
2 tsk kardemummakärnor (mortlade) eller 1/2 tsk vaniljpulver
Pensling
1 ägg
Garnering
ca 0,5 dl russin
Stöt 1 tsk kardemumma fint i en mortel. Smält smöret tillsammans med saffranet och kardemumman. Vispa ihop jäst, mjölk ägg, äggvita och socker i en bunke eller degblandare med insats för kaksmet. Tillsätt det smälta smöret under omrörning. Degvätskan ska vara fingervarm.
Blanda torra ingredienser för sig och tillsätt till degvätskan under vispning. Använd elvisp, slev eller degblandare. Fortsätt att blanda någon minut.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 60 minuter beroende på temperatur i köket till ca 50% större storlek.
Töm ut degen på ett lätt (med rismjöl) mjölat bakbord och forma lussekatter genom att rulla ut längder och snurra ihop till s-former. Prova först att rulla utan rismjöl och mjöla bara om det verkligen behövs. Placera ut på plåtar med bakplåtspapper.
Kommentar 2017-12-27: Goda men mer som bröd
Ingredienser botten: 3 dl Mandelmjöl 50 g Smör 0,5 dl Sesamfrön 1 msk Fiberhusk 1 Ägg 1 tsk Salt Ingredienser fyllning: 2 dl Västerbottensost (riven) (tog 150g fetaost) 1-2 dl Bladspenat (hackad) (tog grönkål) 3 dl Grädde (tog 2dl 3...
Grön currysoppa Ingredienser till 1 sats Currygrund 100 g hela korianderfrön 100 g hel spiskummin 75 g hel svartpeppar 30 gröna chilifrukter (spansk peppar), varav 10 urkärnade 30 citrongräs, finhackade 30 schalottenlökar, finhackade...
För: 4 personer Ris: 1/2 gul lök rapsolja 1,5 dl långkornigt basmastiris 2 vitlöksklyftor 1,5 dl vatten salt, nymalen svartpeppar Redfried beans: 1/2 gul lök 1 vitlöksklyfta 400g kokta, blandade bönor (1 tetra/burk) 1 dl olivolja 2+1 dl va...
Ca 6 portioner Ca 18-20 st mellanstora fasta potatisarRapsolja till stekningFyllning:300 g färs (valfri sort, vegofärs funkar alldeles utmärkt)2 gula lökarCa 60 g pinjenötter1,5 tsk sju kryddor (1 tsk kardemumma 1 tsk vitpeppar 6 tsk svartpeppar 2 ...
Ingredienser:
Falafel
Kikärtor
Ägg
Fiberhusk
Spispummin
Paprikapulver
Sal
t & Peppar
Muhammara (Paprika- och valnötsröra)
3 dl valnötter
1 dl paprikapuré (stark eller mild)
2 msk citron, saft
2-3 msk granatäpplesirap
1 fä...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 | 28 |
29 |
30 |
31 |
|||
|