Senaste inläggen

Av matparadiset - 13 oktober 2017 19:23

250 g färsk spenat/grönkål

4 st färska tomater

125 g creamy jordnötssmör

2 msk tomatpurè

Salt & peppar

Vatten

1 sötpotatis

ev. chili

ev. kikärtor, knaperstekt oumph, pulled oats, tofu


Hacka tomatena och väg upp alla ingredienserna

Ha i tomater, tomatpurèn, ev chili i en stor stekpanna med olja

Fräs tills allt blandats

Skala och skär sötpotatisen i 2x2 cm stora kuber samt skölj och riv spenatbladen i små bitar

Tillsätt spenat, smötpotatis, jordnötssmör i grytan och rör om så att allt blandas TIllsätt vatten tills grytan är krämig och låt sedan koka på låg värme i 45-60 min tills oljan börjar separera från jordnötssmöret och sötpotatisen mjuknat.

Om kikärtor eller vegokött skall med knapersteks det och rörs sedan ner i grytan sista 5 minuterna.

Toppa gärna med hela rostade jordnötter.


Servera med ris, bröd och gärna en god sallad.

Av matparadiset - 13 oktober 2017 19:18

4-8 paprikor

2 dl basmatiris

3 dl kantareller

1,5 dl hackade örter. Persilja, mynta

100g fetaost


Sätt ugnen på 200 grader

Dela paprikorna (antingen mitt itu eller skär av locket). Ta bort kärnor och hinnor.

Koka under tiden riset.

Rosta paprikorna i ugn i 10 min.

Stek under tiden kantarellerna i smör.

Blanda kokt ris, kantellerer och örter och fyll paprikorna.

Tärna fetaosten och lägg på toppen, baka ytterligare cirka 10 cm tills fetaosten fått fin färg.

Av matparadiset - 13 oktober 2017 19:11

3 st rödbetor

2 st morötter

2 st ägg

1 dl rostade, hackade solrosfrön

Citronskal

ev. riven pepparrot, smakrik ost

timjan

salt och peppar



Skala och riv rotfrukterna. Lägg allt i en skål, salta och låt stå i 5 min. Pressa sedan ur vätskan och häll bort.

Rosta och hacka solrosfrön.

Tillsätt ägg, peppar, solrosfrön, timjan, citronzest och ev pepparrot & ost och blanda samman till en smet.

Olja händerna och stek biffarna i olja i stekpanna.


Servera med ex. chevrè, sesamrostad potatis och grönsaker.


Av matparadiset - 29 mars 2017 06:26

Pad Thai, 4 portioner

1 liten burk böngroddar
250 g vanliga risnudlar
1 medelstor bit färsk ingefära (ca 3 msk)
4 ägg
3 lime
150 g salta jordnötter
1 orange paprika
ett litet knippe färsk koriander eller mynta (beroende på smak)
250 g pak choi eller salladskål
(2 msk vitvinsvinäger)
4 ½ msk japansk soja, tog 3,2 msk
3 msk flytande honung
(2 tsk sambal olek)
rapsolja till stekning


Börja med att koka risnudlarna enligt recept på påsen.

Blanda därefter ner finriven ingefära, 1 grovhackad vitlöksklyfta, honung, vitvinsvinäger, sambal olek, soja, limejuice från 2 lime och 100 g jordnötter i en mixerskål och mixa till en hyfsat slät dressing.

Skiva rödlöken, pak choien och paprikan tunt. Öppna och häll av burken med böngroddar. Grovhacka resten av jordnötterna och klyfta den sista limen och ställ åt sidan.

Värm en stor stekpanna eller wok på hög värme med lite olja och woka snabbt rödlöken och paprikan tillsammans med de två andra pressade vitlöksklyftorna i någon minut. Tillsätt därefter äggen och rör så att de blandas om. Du kan behöva ta av woken från plattan till och från så de inte bränns om du har för varmt. Efter ca 30 sekunder så blandar du i pak choien, böngroddarna och jordnötsdressingen och rör runt så allt blandas och blir varmt. Avsluta med att röra ner nudlarna och koriandern eller myntan och blanda väl. Klart! Tar typ fem minuter på spisen efter att du hackat och förberett allt. Servera med limeklyftorna, de hackade jordnötterna och lite extra soja

Av matparadiset - 27 mars 2017 16:37

Vegfärs (bönor/quornfärs)

Tomater

0,5 dl olivolja

Stjälkselleri

Morot

Örter: Basilika, timjan, oregano (om torkade ha i direkt, om färska ta i dem mot slutet)



Soufritto (stekta grönsaker i olivolja) stek långsamt på låg värme.

Blanda med tomaterna/krossade tomaterna/tomatpurén

Kan använda rödvin, rödvinsvinäger, lite socker/honung som smakhöjareTa i bönor/quornfärs

Koka länge gärna minst 30-60 min

Servera gärna med parmesan & spaghetti

Av matparadiset - 30 januari 2017 19:28

Cirka 40 stycken


50 g skalade osaltade pistachnötter

200 g skållad mandel (mandelmjöl)

4 dl socker

1 ägg

8 dl havregryn

2 dl kokosflingor (tog 2 dl extra havregryn istället)

300 g rumstempererat smör

5 msk kakao

3 msk vaniljsocker

1/2-1 dl punsch

125 g mörk choklad


Marsipanen:

Mixa mandlar och pistaschnötter med stavmixer till ett fint pulver. Tillsätt 2 1/2 dl av strösockret och mixa 5 min till. Lägg i äggvitan, mixa till marsipankonsistens. Kavla ut på bakplåtspapper/silikonmatta.


Innehållet:

Mixa äggulan, 1 1/2 dl socker, havregryn, (kokos), smör, kakao, vaniljsocker och punsch till en smet. Ställ in i kylen.


Ihopsättning:

Kavla ut marsipanen till en deg (behöver vara ganska tunn för att räcka till 40 st och dela upp innehållet i 3-4 delar och gör avlånga rullar av varje del. Rulla innehållet på marsipanen och kläm ihop skarvarna. Lägg in i kyl/frys en liten stund. Tag sedan och och skär upp rullarna i bitar. Smält chokladen i mikron och doppa ändarna i chokladen. Förvara gärna på smörpappet i kylen.


Kommentar: 2017-01. Gjorde halv sats och tog mer pistasch (40g). Hade lite tjock marsipan och lite tunt innehåll så fick göra bollar av innehållet som var över (goda). Tog 1/2 dl punsch vilket var lagom. Tog dock hela äggvitan vilket gjorde att jag var tvungen att ta mer mandelmjöl för att få den kavlingsbar.


Av matparadiset - 30 januari 2017 19:24

4 portioner


4 bitar torskrygg/filé

200g smör

1 msk riven pepparrot

2 hårdkokta ägg, hackade

2 dl skalade räkor

1 knippe dill

1 citron, pressad

Kokt potatis


1. Koka potatisen

2. Koka torsken i lättsaltat vatten

3. Bryn smöret i kastrull/stekpanna, sätt åt sidan och blanda ner pepparrot, räkor, citron, dill och hackat ägg

Av matparadiset - 17 augusti 2016 09:36

  • 220 g malda valnötter (kan ersättas med mandelmjöl eller hasselnötsmjöl) (tog mandelmjöl)
  • 2 ½ dl riven morot
  • 3 ägg
  • 85 g rapsolja
  • 75 g flytande sötning (blandade lönnsirap 1/4 , kokossirap 1/4, honung 1/2)
  • 1 msk citronsaft
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 ½ tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 krm malen kryddnejlika

Gör så här:

  1. Mal nötterna i en nötkvarn eller kör dem i matberedare till mjöl (konsistens som mandelmjöl) eller använd färdigt mandelmjöl.
  2. Riv morötterna. Vispa samman riven morot med ägg, olja, sirap och citronsaft.
  3. Blanda valnötsmjöl, bakpulver, salt och kryddor och tillsätt till morotsblandningen.
  4. Smörj en form (24 cm) och mjöla med valnötsmjöl/mandelmjöl eller kokosflingor. Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
  5. Kakan är klar när den är fast i mitten och ser ut att släppa något från kanterna.
  6. Låt kakan svalna helt innan du stjälper upp den.

Frosting:

  • ca 400 g kokosgrädde (det fasta, vita från ca 2–3 förpackningar extra krämig kokosmjölk)
  • 4 msk kokosolja
  • 4 msk agavesirap
  • 1 krm vaniljpulver
  • ca 2 tsk rivet apelsinskal
  1. Använd kokosmjölk eller extra krämig kokosmjölk och häll av allt kokosvatten (den klara rinniga vätskan), använd bara det vita fasta, gräddiga av kokosmjölken.
  2. Smält kokosoljan och vispa ihop med kokosgrädde, agavesirap, vaniljpulver och apelsinskal. Ställ frostingen kallt.

Jag använde smält smör, florsocker, vaniljpulver och havregrädde och citron + citronskal. Hade varit bättre med någon mjukost (påmacka/havrefraiche etc.) Viktigt hur man vispar i florsockret.

Ovido - Quiz & Flashcards