Senaste inläggen
250 g färsk spenat/grönkål
4 st färska tomater
125 g creamy jordnötssmör
2 msk tomatpurè
Salt & peppar
Vatten
1 sötpotatis
ev. chili
ev. kikärtor, knaperstekt oumph, pulled oats, tofu
Hacka tomatena och väg upp alla ingredienserna
Ha i tomater, tomatpurèn, ev chili i en stor stekpanna med olja
Fräs tills allt blandats
Skala och skär sötpotatisen i 2x2 cm stora kuber samt skölj och riv spenatbladen i små bitar
Tillsätt spenat, smötpotatis, jordnötssmör i grytan och rör om så att allt blandas TIllsätt vatten tills grytan är krämig och låt sedan koka på låg värme i 45-60 min tills oljan börjar separera från jordnötssmöret och sötpotatisen mjuknat.
Om kikärtor eller vegokött skall med knapersteks det och rörs sedan ner i grytan sista 5 minuterna.
Toppa gärna med hela rostade jordnötter.
Servera med ris, bröd och gärna en god sallad.
4-8 paprikor
2 dl basmatiris
3 dl kantareller
1,5 dl hackade örter. Persilja, mynta
100g fetaost
Sätt ugnen på 200 grader
Dela paprikorna (antingen mitt itu eller skär av locket). Ta bort kärnor och hinnor.
Koka under tiden riset.
Rosta paprikorna i ugn i 10 min.
Stek under tiden kantarellerna i smör.
Blanda kokt ris, kantellerer och örter och fyll paprikorna.
Tärna fetaosten och lägg på toppen, baka ytterligare cirka 10 cm tills fetaosten fått fin färg.
3 st rödbetor
2 st morötter
2 st ägg
1 dl rostade, hackade solrosfrön
Citronskal
ev. riven pepparrot, smakrik ost
timjan
salt och peppar
Skala och riv rotfrukterna. Lägg allt i en skål, salta och låt stå i 5 min. Pressa sedan ur vätskan och häll bort.
Rosta och hacka solrosfrön.
Tillsätt ägg, peppar, solrosfrön, timjan, citronzest och ev pepparrot & ost och blanda samman till en smet.
Olja händerna och stek biffarna i olja i stekpanna.
Servera med ex. chevrè, sesamrostad potatis och grönsaker.
Pad Thai, 4 portioner
1 liten burk böngroddar
250 g vanliga risnudlar
1 medelstor bit färsk ingefära (ca 3 msk)
4 ägg
3 lime
150 g salta jordnötter
1 orange paprika
ett litet knippe färsk koriander eller mynta (beroende på smak)
250 g pak choi eller salladskål
(2 msk vitvinsvinäger)
4 ½ msk japansk soja, tog 3,2 msk
3 msk flytande honung
(2 tsk sambal olek)
rapsolja till stekning
Börja med att koka risnudlarna enligt recept på påsen.
Blanda därefter ner finriven ingefära, 1 grovhackad vitlöksklyfta, honung, vitvinsvinäger, sambal olek, soja, limejuice från 2 lime och 100 g jordnötter i en mixerskål och mixa till en hyfsat slät dressing.
Skiva rödlöken, pak choien och paprikan tunt. Öppna och häll av burken med böngroddar. Grovhacka resten av jordnötterna och klyfta den sista limen och ställ åt sidan.
Värm en stor stekpanna eller wok på hög värme med lite olja och woka snabbt rödlöken och paprikan tillsammans med de två andra pressade vitlöksklyftorna i någon minut. Tillsätt därefter äggen och rör så att de blandas om. Du kan behöva ta av woken från plattan till och från så de inte bränns om du har för varmt. Efter ca 30 sekunder så blandar du i pak choien, böngroddarna och jordnötsdressingen och rör runt så allt blandas och blir varmt. Avsluta med att röra ner nudlarna och koriandern eller myntan och blanda väl. Klart! Tar typ fem minuter på spisen efter att du hackat och förberett allt. Servera med limeklyftorna, de hackade jordnötterna och lite extra soja
Vegfärs (bönor/quornfärs)
Tomater
0,5 dl olivolja
Stjälkselleri
Morot
Örter: Basilika, timjan, oregano (om torkade ha i direkt, om färska ta i dem mot slutet)
Soufritto (stekta grönsaker i olivolja) stek långsamt på låg värme.
Blanda med tomaterna/krossade tomaterna/tomatpurén
Kan använda rödvin, rödvinsvinäger, lite socker/honung som smakhöjareTa i bönor/quornfärs
Koka länge gärna minst 30-60 min
Servera gärna med parmesan & spaghetti
Cirka 40 stycken
50 g skalade osaltade pistachnötter
200 g skållad mandel (mandelmjöl)
4 dl socker
1 ägg
8 dl havregryn
2 dl kokosflingor (tog 2 dl extra havregryn istället)
300 g rumstempererat smör
5 msk kakao
3 msk vaniljsocker
1/2-1 dl punsch
125 g mörk choklad
Marsipanen:
Mixa mandlar och pistaschnötter med stavmixer till ett fint pulver. Tillsätt 2 1/2 dl av strösockret och mixa 5 min till. Lägg i äggvitan, mixa till marsipankonsistens. Kavla ut på bakplåtspapper/silikonmatta.
Innehållet:
Mixa äggulan, 1 1/2 dl socker, havregryn, (kokos), smör, kakao, vaniljsocker och punsch till en smet. Ställ in i kylen.
Ihopsättning:
Kavla ut marsipanen till en deg (behöver vara ganska tunn för att räcka till 40 st och dela upp innehållet i 3-4 delar och gör avlånga rullar av varje del. Rulla innehållet på marsipanen och kläm ihop skarvarna. Lägg in i kyl/frys en liten stund. Tag sedan och och skär upp rullarna i bitar. Smält chokladen i mikron och doppa ändarna i chokladen. Förvara gärna på smörpappet i kylen.
Kommentar: 2017-01. Gjorde halv sats och tog mer pistasch (40g). Hade lite tjock marsipan och lite tunt innehåll så fick göra bollar av innehållet som var över (goda). Tog 1/2 dl punsch vilket var lagom. Tog dock hela äggvitan vilket gjorde att jag var tvungen att ta mer mandelmjöl för att få den kavlingsbar.
4 portioner
4 bitar torskrygg/filé
200g smör
1 msk riven pepparrot
2 hårdkokta ägg, hackade
2 dl skalade räkor
1 knippe dill
1 citron, pressad
Kokt potatis
1. Koka potatisen
2. Koka torsken i lättsaltat vatten
3. Bryn smöret i kastrull/stekpanna, sätt åt sidan och blanda ner pepparrot, räkor, citron, dill och hackat ägg
Gör så här:
Frosting:
Jag använde smält smör, florsocker, vaniljpulver och havregrädde och citron + citronskal. Hade varit bättre med någon mjukost (påmacka/havrefraiche etc.) Viktigt hur man vispar i florsockret.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|