Direktlänk till inlägg 10 augusti 2023

Batata mehshi (Fyllda potatisar)

Av matparadiset - 10 augusti 2023 20:07

Ca 6 portioner 
Ca 18-20 st mellanstora fasta potatisar
Rapsolja till stekning
Fyllning:
300 g färs (valfri sort, vegofärs funkar alldeles utmärkt)
2 gula lökar
Ca 60 g pinjenötter
1,5 tsk sju kryddor

(1 tsk kardemumma
1 tsk vitpeppar
6 tsk svartpeppar
2 tsk kanel
1 tsk muskot
2 tsk ingefära
2 tsk kryddnejlika)
0,5 tsk kanel
Salt & svartpeppar
Tomatsås:
1 dl tomatpuré
8 dl kokhett vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar (kan uteslutas)
Salt & svartpeppar


Gör såhär:
Börja med fyllningen. Hacka löken i fina tärningar och stek tills den får färg. Vänd i färsen och stek tills den får färg och smular sig. Krydda med sju kryddor, kanel, salt och peppar. Om du vill ha pinjenötter i fyllningen steker du dom snabbt gyllene i olja i en separat stekpanna och vänder ner i fyllningen.

Potatisarna.
Skala potatisarna och gröp sedan ur dom. Jag använder en speciell urgröpare som man hittar i en livsmedelsbutik som säljer råvaror från Mellanöstern. Har du inte en sån kan du försiktigt gröpa ur potatisen med en potatisskalare eller äppelurkärnare. Det gäller att hålla ett försiktigt men stadigt grepp runt potatisen samtidigt som man snurrar urgröparen med ena handen in i potatisen.

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Fyll potatisarna med färs, peta in fyllningen med fingret. Om det blir fyllning över kan du lägga den i ungsformen runt potatisarna precis innan du ska hälla tomatsåsen över.

Lägg dom fyllda potatisarna i en ugnsform och ringla rapsolja över. Tillaga mitt i ugnen tills potatisarna får en fin gyllene färg, ca 25 min. Du kan även steka potatisarna i en stekpanna tills dom får en fin färg runtom.

Blanda ihop alla ingredienser till tomatsåsen. Om det finns fyllning över lägger du den nu i ugnsformen med potatisarna. Häll tomatsåsen över. Tillaga mitt i ugnen i ca 25-30 min, tills potatisarna mjuknar och får en fin gyllene yta. Servera med (ris och) en syrlig sallad.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av matparadiset - Söndag 7 jan 21:17

Ingredienser botten: 3 dl Mandelmjöl 50 g Smör 0,5 dl Sesamfrön 1 msk Fiberhusk 1 Ägg 1 tsk Salt Ingredienser fyllning: 2 dl Västerbottensost (riven) (tog 150g fetaost) 1-2 dl Bladspenat (hackad) (tog grönkål) 3 dl Grädde (tog 2dl 3...

Av matparadiset - Tisdag 2 jan 11:35

Grön currysoppa   Ingredienser till 1 sats Currygrund   100 g hela korianderfrön 100 g hel spiskummin 75 g hel svartpeppar 30 gröna chilifrukter (spansk peppar), varav 10 urkärnade 30 citrongräs, finhackade 30 schalottenlökar, finhackade...

Av matparadiset - 10 augusti 2023 20:12

För: 4 personer Ris: 1/2 gul lök rapsolja 1,5 dl långkornigt basmastiris 2 vitlöksklyftor 1,5 dl vatten salt, nymalen svartpeppar Redfried beans: 1/2 gul lök 1 vitlöksklyfta 400g kokta, blandade bönor (1 tetra/burk) 1 dl olivolja 2+1 dl va...

Av matparadiset - 10 augusti 2023 19:58

Ingredienser:   Falafel Kikärtor Ägg Fiberhusk Spispummin Paprikapulver Sal
t & Peppar Muhammara (Paprika- och valnötsröra) 3 dl valnötter 1 dl paprikapuré (stark eller mild) 2 msk citron, saft 2-3 msk granatäpplesirap 1 fä...

Av matparadiset - 17 juli 2023 19:29

4 röda paprikor (4–6 st, beroende på storlek) 4 msk olivolja 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 morot 500 g blandfärs 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 3 msk tomatpuré 1½ dl rödvin 1 förp passerade tomater, 400 g 2 msk finhackad pers...

Ovido - Quiz & Flashcards