Senaste inläggen
4 dl ljummet vatten
15 g jäst
75 g smör eller växtmargarin
1 ägg
1 msk honung eller agavesirap
1 tsk havssalt
350 g Universalbakmix
Värm smör och honung i en kastrull. Lös under tiden upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt 175 g Universalbakmix till jästen. Rör i ägg (spara ev. en msk. ägg till att pensla bullarna med) och havssalt. Rör omväxlande i det smälta smöret/honungen och 175 g Universalbakmix. Rör samman ordentligt och låt stå i 15 min. Forma bullar med en sked mot en handflata sköljd i kallt vatten. Lägg bullarna på en smord bakplåt och låt jäsa på ett varmt ställe i 30 min. Pensla med ägg eller vatten. Grädda vid 200 °C varmluft i 20 min. Blir 20 bullar.
Kommentar 2015-06-09: Blev väldigt goda. Lite sötare bröd.
1 blekselleristånd, cirka en liter skuren i bitar på 2-3 cm, använd gärna bladen också
2-3 dl bladpersilja, finhackad
2 dl färsk mynta, finhackad, torkad i mindre mängd kan ersätta färsk
½ – 1 dl pressad lime eller citron, iransk pressad lime finns att köpa, helst av märket 1 & 1
½ tsk gurkmeja
200g quornbitar
saffran
salt
svartpeppar
ca 5 dl vatten, tillsätt med försiktighet efter hand så grytan inte blir för tunn
(lök)
1. Stek löken gyllene, tillsätt gurkmejan och stek i en halvminut. Häll över i en gryta.
2. Fräs sellerin i olja i en stekpanna ca 10 min, häll över den i grytan.
3. Stek örterna i 5 minuter och häll dem i grytan.
4. Tillsätt vatten, saffran, salt och peppar, låt koka sakta i 25-30 minuter tills sellerin är mjuk och god. Låt lime/citronjuice koka med de sista 10 minuterna.
5. Stek quornbitar långsamt i olja och saffran. Lägg i grytan när de är gyllenbruna och klara.
6. Smaka av med salt, lime/citron och smör för att runda av.
Servera med basmatiris
4-500 g torskfilé, sej eller hoki
200 g laxfilé
Olivolja
1 1/2 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
Fiskfond eller mer vatten
3 dl vatten
2,5 dl vitt vin
2,5 dl havregrädde
1 dl creme fraiche eller en del redning
1 pkt saffran (à 0,5 g)
Tag i alla ingredienser förutom fisken.
Låt puttra 15-20 min.
Lägg i fisken i 5 min.
4 dl Havremjölk (Änglamarks)
1,5 dl socker
6 äggulor (large ägg)
1 helt ägg (large ägg)
2 msk neutral olja (Kung markatta)
50g mörk choklad (I love eco)
3 msk kakao (I love eco)
1-2 krm salt
2,5 dl havregrädde (garants)
Koka ihop mjölk, socker, ägg, olja till 80-85 grader och det börjar bli tjockare.
Ta av kastrullen och häll i bruten choklad, kakao och salt.
Häll över i bunke och kyl i ett vattenbad. Sätt sedan in i kylskåp i plastpåse några timmar.
Tillsätt havregrädde och kör i glassmaskin.
Ingredienser
3 dl vatten
3,75 dl majsmjöl
0,5 tsk salt
ev xantangummi
Koka upp vattnet
Rör ihop vattnet med mjöl + salt, låt vila 5-10 min
Rulla ihop degen till en liten boll, ta sedan och lägg den mellan två plastbitar (ex. uppklippt plastpåse).
Kavla till lämplig tjocklek genom att först pressa med en kastrull och sedan kavla ut den
Stek i stekpanna någon minut på varje sida, på hög värme
Ingredienser:
3 dl havregryn / 1,5-1,75 dl havremjöl
2 tsk bakpulver
3 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2-3 bananer
2-3 msk kokosolja
2-3 msk honung
1/2 citron pressad
3 ägg
Frysta blåbär
mixa havregryn med stavmixer så det blir mjöl
häll i bakpulver, kanel och kardeumma i mjölmixen
mosa banan och lägg i en annan skål tillsammans med kokosolja, honung och citronjuice
vispa i ägg i bananröran
rör i mjölblandningen – men rör så lite som möjligt (så blir pannkakorna fluffigare)
blanda i blåbären
låt smeten stå i ca 10 minuter
stek plättar några minuter per sida
Servera gärna lönnsirap till. Även havregurt + citron/honung är gott.
1 nypa salt
½ nypa salt
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|