Senaste inläggen

Av matparadiset - 10 juni 2015 11:25

Ingredienser

4 dl ljummet vatten
15 g jäst
75 g smör eller växtmargarin
1 ägg
1 msk honung eller agavesirap
1 tsk havssalt
350 g Universalbakmix

Tillvägagångssätt

Värm smör och honung i en kastrull. Lös under tiden upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt 175 g Universalbakmix till jästen. Rör i ägg (spara ev. en msk. ägg till att pensla bullarna med) och havssalt. Rör omväxlande i det smälta smöret/honungen och 175 g Universalbakmix. Rör samman ordentligt och låt stå i 15 min. Forma bullar med en sked mot en handflata sköljd i kallt vatten. Lägg bullarna på en smord bakplåt och låt jäsa på ett varmt ställe i 30 min. Pensla med ägg eller vatten. Grädda vid 200 °C varmluft i 20 min. Blir 20 bullar.


Kommentar 2015-06-09: Blev väldigt goda. Lite sötare bröd.

Av matparadiset - 29 maj 2015 13:29

1 blekselleristånd, cirka en liter skuren i bitar på 2-3 cm, använd gärna bladen också
2-3 dl bladpersilja, finhackad
2 dl färsk mynta, finhackad, torkad i mindre mängd kan ersätta färsk
½ – 1 dl pressad lime eller citron, iransk pressad lime finns att köpa, helst av märket 1 & 1
½ tsk gurkmeja

200g quornbitar
saffran
salt
svartpeppar
ca 5 dl vatten, tillsätt med försiktighet efter hand så grytan inte blir för tunn

(lök)

 


1. Stek löken gyllene, tillsätt gurkmejan och stek i en halvminut. Häll över i en gryta.
2. Fräs sellerin i olja i en stekpanna ca 10 min, häll över den i grytan.
3. Stek örterna i 5 minuter och häll dem i grytan.
4. Tillsätt vatten, saffran, salt och peppar, låt koka sakta i 25-30 minuter tills sellerin är mjuk och god. Låt lime/citronjuice koka med de sista 10 minuterna.


5. Stek quornbitar långsamt i olja och saffran. Lägg i grytan när de är gyllenbruna och klara.
6. Smaka av med salt, lime/citron och smör för att runda av.


Servera med basmatiris


 

Av matparadiset - 29 maj 2015 13:17

4-500 g torskfilé, sej eller hoki

200 g laxfilé

Olivolja
1 1/2 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika

Fiskfond eller mer vatten
3 dl vatten

2,5 dl vitt vin

2,5 dl havregrädde

1 dl creme fraiche eller en del redning
1 pkt saffran (à 0,5 g)


Tag i alla ingredienser förutom fisken.

Låt puttra 15-20 min.

Lägg i fisken i 5 min.

Av matparadiset - 19 maj 2015 15:28

4 dl Havremjölk (Änglamarks)

1,5 dl socker

6 äggulor (large ägg)

1 helt ägg (large ägg)

2 msk neutral olja (Kung markatta)

50g mörk choklad (I love eco)

3 msk kakao (I love eco)

1-2 krm salt

2,5 dl havregrädde (garants)


Koka ihop mjölk, socker, ägg, olja till 80-85 grader och det börjar bli tjockare.

Ta av kastrullen och häll i bruten choklad, kakao och salt.

Häll över i bunke och kyl i ett vattenbad. Sätt sedan in i kylskåp i plastpåse några timmar.

Tillsätt havregrädde och kör i glassmaskin.


Av matparadiset - 25 april 2015 15:50

Ingredienser

3 dl vatten

3,75 dl majsmjöl

0,5 tsk salt

ev xantangummi


Koka upp vattnet

Rör ihop vattnet med mjöl + salt, låt vila 5-10 min

Rulla ihop degen till en liten boll, ta sedan och lägg den mellan två plastbitar (ex. uppklippt plastpåse).

Kavla till lämplig tjocklek genom att först pressa med en kastrull och sedan kavla ut den

Stek i stekpanna någon minut på varje sida, på hög värme


Av matparadiset - 18 april 2015 12:15

DETTA BEHÖVER DU:

  • 200 g hasselnötter eller hasselnötssmör
  • 1 dl kakao
  • 0,75-1,5 dl florsocker (beroende på hur söt du vill ha den), om hasselnötssmör ta mer socker
  • 1 knivsudd vaniljpulver
  • 1 krm salt 
  • 3-4 msk olja (kokos/raps)

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg ut hasselnötterna på en plåt och rosta i ugnen tills de börjar bli mörka.
  2. Häll ut nötterna i en kökshandduk och gnugga med händerna så att skalet åker av.
  3. Mixa hasselnötterna i en matberedare tills det börjar bildas ett krämigt smör.
  4. Tillsätt socker, salt och kakao och mixa till en jämn massa.
  5. Fortsätt mixa medan du tillsätter rapsolja till smeten har den konsistens som du vill ha.
  6. Häll upp i burk med lock och förvara svalt.

Av matparadiset - 29 mars 2015 17:08

Ingredienser:

3 dl havregryn / 1,5-1,75 dl havremjöl

2 tsk bakpulver

3 tsk kanel

1 tsk kardemumma

2-3 bananer

2-3 msk kokosolja

2-3 msk honung

1/2 citron pressad

3 ägg

Frysta blåbär


mixa havregryn med stavmixer så det blir mjöl
häll i bakpulver, kanel och kardeumma i mjölmixen
mosa banan och lägg i en annan skål tillsammans med kokosolja, honung och citronjuice
vispa i ägg i bananröran
rör i mjölblandningen – men rör så lite som möjligt (så blir pannkakorna fluffigare)

blanda i blåbären
låt smeten stå i ca 10 minuter
stek plättar några minuter per sida


Servera gärna lönnsirap till. Även havregurt + citron/honung är gott.

Av matparadiset - 26 mars 2015 16:32

100 gram smör
2 dl socker, tog kokossocker/råsocker
2 ägg
1,5 tsk vaniljsocker/ 0,5 tsk vaniljpulver
6 msk Valrhona kakao
2 dl mandelmjöl eller mjölmix

1 nypa salt


Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa smör och socker vitt, tillsätt sedan de övriga ingredienserna (mjölet sist!)
Grädda i ugnen ca 10-12 minuter.
Nr. 3 Sofies Glutenfria Kladdkaka
50 gram smör
1,5 dl socker
1 ägg
½ tsk vaniljsocker
3 msk Valrhona kakao
1 dl mandelmjöl


 ½ nypa salt

 
Sätt ugnen på 225 grader!
Vispa smör och socker vitt, tillsätt sedan de övriga ingredienserna (mjölet sist!)
Grädda i ugnen ca 10-15 minuter!
Låt svalna och pudra med florsocker!

Ovido - Quiz & Flashcards