Senaste inläggen
1 dl durramjöl = 55 gram
1 dl rismjöl = 60 gram
1 dl bovetemjöl = 60 gram
1 dl potatismjöl = 80 gram
1 cup = 2,36 dl
Psylliumhusk
För 5 dl degvätska använder du 1-1,5 msk psylliumhusk.
Xantangummi
För att räkna ut hur mycket xantangummi du ska använda i olika bakverk så kan du använda dessa formler.
Småkakor: 1 / 240 x mjölmix i ml = X ml
Mjuka kakor: 3 / 240 x mjölmix i ml = X ml
Muffins och scones: 4 / 240 x mjölmix i ml = X ml
Bröd:
5-8 / 240 x mjölmix i ml = X ml
Pizzabotten och tunnbröd: 10 / 240 x mjölmix i ml = X ml
Ingredienser:
50 g smör
5 dl Coca Cola/julmust/porter (tog Törst - Real Julmust
ca 1 dl Oatlys iMat
1/2 dl mörk sirap (jag använde rörsocker-sirap)
3/4 msk salt
2,5 krm malda nejlikor
1 msk ingefära
1 msk pomerans
1/2 msk finmald kardemumma
1 pkt jäst
1 msk fiberhusk
400 g havremjöl
175 g ljus gluten- och mjölkfri basmix.
1 1/2 dl russin
Smält smöret. Tillsätt coca colan, sirapen, salt och kryddorna och iMat. Ljumma till knappa 37 grader.
Smula jästen i en hushållsmaskin. Häll i en del av vätskan. Blanda till jästen i löst sig. Häll i resten av vätskan. Tillsätt fiberhusken, blanda och låt bladningen svälla ca 10 minuter.
Blanda i de glutenfria mjölen. Beroende på vilket mjöl du använder måste du ev ha i mer vätska – ta iMat då. Kör på låg växel 7 minuter. Vill du ha russin så lägger du i dem i slutet. Lägg över en jäsduk. Låt degen jäsa ca 60 minuter. Ta upp degen, knåda och forma till två bröd. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 60 minuter till.
Sätt ugnen på 200 grader. När bröden jäst färdigt, placera dem i nedre delen av ugen och grädda 45-60 minuter. Mina limpor hade en temperatur på 98 grader och det fungerade bra. Då var de inne en drygt 45 minuter.
Stryk vörtbröden direkt när de kommer ut från ugnen med blandningen så får den en fin, glansig yta.
Använd brödform!
**************************************************
**************************************************
*****************
3 dl porter*
250 g filmjölk (kan ersättas med vatten + 1 msk äppelcidervinäger)
30 g agavesirap
1 dl russin (valfritt)
100 g bovetemjöl
120 g havremjöl eller durramjöl
100 g rårismjöl
1 msk bikarbonat
14 g grovmalet psylliumfrö
22 g krossat linfrö (eller hela linfrön eller chiafrön)
1 tsk salt
1 msk hela fänkålsfrön
1 msk hel anis
1 tsk rårörsocker
1/2 msk mald pommerans
1 tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk mald ingefära
Mortla fänkålsfrön och anis tillsammans med sockret. Blanda med övriga kryddor till vörtmix. Rör ihop porter, filmjölk, agavesirap och russin. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig tillsammans med vörtmixen och rör ner i degvätskan. Vispa ordentligt med elvisp, slev, eller i degblandare med insats för kaksmet. Häll smeten i en limpform (1 liter) klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 1 timme. Ta ut brödet, stjälp upp och låt svalna under en bakduk.
Kommentar 2015-01-03:
Blev bra, mer likt galetter dock. Hade 2dl bovete och 1dl mandelmjöl. Gott att steka i ghee.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|