Senaste inläggen
2-4 port
4-5 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
2-3 st ägg
2 dl strösocker
2 citroner
Vaniljpulver
0-50 g smör/rapsolja
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och ”bröa” med mandelmjöl.
3. Vispa smör, socker och vaniljpulver vitt och fluffigt. Tillsätt därefter äggen, ett i taget under konstant vispning.
4. Skölj citronerna noga och finriv skalet. Blanda mandelmjöl med bakpulver i en bunke. Vänd ner citronskal, saften från en citron, mandelmjöl och bakpulver i smeten. Rör till en slät smet och häll sedan i formen.
5. Grädda kakan ca 35-40 min, eller tills den fått fin färg men fortfarande är lie kladdig i mitten. Låt svalna.
2 msk fiberhusk
4 dl ljummet vatten, ca 35 grader
2 stora ekologiska ägg - rumsvarma
50 g färsk jäst
1 dl vatten, ca 33 - 34 grader
1 - 2 msk flytande honung
½ dl linfrön
½ dl solroskärnor
½ dl nyponmjöl (skal?)
2 dl durramjöl
2 dl amaranthmjöl
2 dl rårismjöl
1 tsk salt
Vispa ut husken i vattnet, lite i taget, och vispa hela tiden så det inte klumpar sig. Låt stå och svälla och svalna till rumstemperatur, en halvtimme ungefär. Det blir en tjock och kletig gelé.
Vispa upp gelén tillsammans med äggen.
Smula jästen och lös den i en deciliter vatten.
Blanda ihop jästen med ägg- och huskgelén i matberedaren, och tillsätt honung, linfrön, solroskärnor och nyponmjöl. Kör igång maskinen.
Blanda ihop durramjöl, amaranthmjöl, rårismjöl och salt, och tillsätt medan maskinen går. Arbeta degen mycket väl ca 10 minuter.
Klicka upp degen på bakpapprad plåt, och släta till bullarna med lätt oljade händer.
Täck över med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur 35 - 40 minuter.
Sätt in i ugnen på 225 graders ugnsvärme och grädda bullarna 15 - 17 minuter. De ska ha fin färg och låta ihåliga när man knackar dem på undersidan.
Låt bullarna svalna på galler. Jag lät dem svalna utan att täcka över dem för att få en lite knaprigare yta, men det väljer du själv hur du vill göra.
Gör så här:
Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olja och honung. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt till degvätskan. Vispa med en gång (utan att vänta) hastigt ihop med en ballongvisp eller slev till en jämn smet. Smeten sväller inom några minuter till en deg. Låt degen stå i 10-15 minuter. Forma frallor med lätt fuktade händer och placera ut på en plåt täckt med bakplåtspapper. Pudra lite extra mjöl över och täck med en bakduk. Låt stå och jäsa i 75-90 min. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i 25 minuter. Låt svalna helt på galler innan de skärs upp.
INGREDIENSER:
2 dl rismjöl (tog 1,5 dl rismjöl/0,5 dl durramjöl)
2 msk linfrön
4 msk solrosfrön
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
2 ägg
2 dl vaniljyoghurt
4 msk olivolja
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla de torra ingredienserna ordentligt. Blanda i yoghurt och äggen. Rör om, dock inte för länge så det blir för bearbetat. Forma till små bollar med blöta händer. Jag fick ihop 8 stycken. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ca 15-30 minuter högt upp i ugnen tills frallorna fått en gyllenbrun färg.
~500 g blomkål och/eller broccoli
Koka i lättsaltat vatten i cirka 15-20 min.
Stompa och vispa.
Lägg i ghee & havregrädde samt kryddor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|