Senaste inläggen
3 ägg
100 philadelphiaost/påmacka/havrefraiche
lite salt
1/2 msk fiberhusk (kan uteslutas)
1/2 tsk bakpulver (kan uteslutas)
Sätt på ugnen på 150 grader.
Separera äggula och vita.
Vispa ett hårt skum av vita + salt.
Vispa äggula + påmacka + ev. fiberhusk + ev. bakpulver
Vänd ner vitorna i blandningen.
Klicka ut 6-8 stycken oopsies på bakplåtspapper.
Grädda 25 minuter eller tills de har fått fin färg.
Går även att göra en stor oopsie som kan användas som rulltårtsbotten, lägg sedan bara på ett rejält lager med grädde (+vaniljpulver) och valfri bärsort.
4 laxfileer1 näve gräslök
1 dl grön pesto
3 dl crème fraiche/havregrädde/fraiche
1 msk smör
2 nypor oregano
1. Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta potatisen och skär varje potatis i 6–8 klyftor. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i potatisklyftorna och förväll dem 3-10 minuter. Ta upp och låt dem rinna av.
2. Lägg potatisen i en bakpappersklädd långpanna. Blanda med olja, timjan
och salt.
3. Stek potatisen i övre delen av ugnen cirka 15-30 minuter. Rör om någon gång under tiden.
150 gram smör
100 gram mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor
1,5 dl sötning (kokossocker/honung)
3 ägg
2 1/2 dl mandelmjöl
lite fiberhusk
0,5-1 tsk vaniljpulver
1 kryddmått salt
Topping:
2 dl lättvispad grädde (tog soyatoo kokosgrädde)
florsocker
75 gram mandelflagor
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa formen.
Smält smöret & riv mandelmassan i en skål, mortla kardemummakärnorna & rör ner både smör & kardemumma med mandelmassan. Vänd sedan ner resten av ingredienserna i skålen och rör tills allt har blandat sig. Häll över smeten i formen och ställ in i mitten av ugnen i cirka 18- 22 minuter. Låt svalna i kylskåp ett par – tre timmar innan servering.
Rosta mandeln i en torr stekpanna så att den får nötig färg. Låt svalna under tiden du vispa grädden och bred över kakan, pudra över florsocker & på med den kalla mandeln
1 dl jordnötter/0,5 dl jordnötssmör
2 dl mandelmjöl
150 g dadlar
0,5 tsk vaniljpulver
Ev. 1 msk agave
1 dl kokosflingor
Salt
(Mixa 0,5 dl jordnötter tillsammans med 1 dl kokosflingor till en finfördelad konsistens som går att rulla bollarna i. Häll över i en skål och ställ åt sidan.)
Mixa resten av jordnötterna till finhackad, mjölig konsistens och blanda med mandelmjöl eller mixa jordnötssmör och mandelmjöl direkt.
Tillsätt dadlarna och vaniljpulver och kör mixern tills att det bildats en klibbig smet.
Smaka av och tillsätt extra sötning om du tycker att det behövs. Tillsätt extra mandelmjöl om smeten är för klibbig och lös.
Forma små kulor av smeten och rulla i jordnöts och kokosblandningen. Det går också bra att rulla bollarna i endast kokosflingor
Kommentar: Mycket god smak, dock aningen torra. Hällde även i kokosflingorna i bollsmeten. Använde torkade dadlar, blev då väldigt svårt att mixa till en smet. Till nästa gång, använd färska dadlar/dadelolja plus/eller kokosolja.
4-5 st ägg
5dl hackade örter (persilja, spenat, gräslök/purjolök, dill, koriander)
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
1 krm peppar
2 msk flytande smör eller rapsolja
Ev feta/get-ost
Vispa äggen tills de är fluffiga.
Hacka allt grönt. Kombinera alla ingredienser. Blanda väl. Konsistensen ska vara ganska tjock och bara lite äggvätska ska vara synlig. Det vill säga; smeten består till största delen av hackat grönt.
Tillsätt osten i små bitar om du vill.
Häll blandningen i en stekpanna upphettad på låg-medeltemperatur med rikligt med olja. Stek långsamt och på låg värme, sänk temperaturen om det behövs, då omeletten är ganska tjock.
Låt äggen nästan stelna helt innan du vänder den.
4-6 portioner
2 morötter
2 msk rapsolja
1 msk riven, färsk ingefära
1 tsk koriander
1/2 tsk mald spiskummin
1 krm malen kanel
4 dl röda linser/mungbönor delade och skalade
400 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
(1 grönsaksbuljongtärning)
2 dl vatten
salt
lime/citron
Skala och tärna morötter.
Fräs morötter i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25 - 30 minuter. Smaka av med salt och limejuice.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|