Senaste inläggen

Av matparadiset - 9 mars 2016 19:38

3 ägg

100 philadelphiaost/påmacka/havrefraiche

lite salt

1/2 msk fiberhusk (kan uteslutas)

1/2 tsk bakpulver (kan uteslutas)


Sätt på ugnen på 150 grader.

Separera äggula och vita.

Vispa ett hårt skum av vita + salt.

Vispa äggula + påmacka + ev. fiberhusk + ev. bakpulver

Vänd ner vitorna i blandningen.

Klicka ut 6-8 stycken oopsies på bakplåtspapper.

Grädda 25 minuter eller tills de har fått fin färg.


Går även att göra en stor oopsie som kan användas som rulltårtsbotten, lägg sedan bara på ett rejält lager med grädde (+vaniljpulver) och valfri bärsort.

Av matparadiset - 19 februari 2016 14:19

4 st ägg
200 g färskost/fraiche/påmacka
1 tsk salt
2 msk fiberhusk/pofiber
2 tsk bakpulver
1.50-2 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
0,1-0,5 dl olivolja
10-15 urkärnade och hackade kalamataoliver
strimlade soltorkade tomater
rosmarin
flingsalt
 
 
Ställ in ugnen på 180-200 grader.
Vispa samman ägg och färskost. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet.
Täck en plåt/form med oljat smörpapper. Bred över smeten och toppa med urkärnade oliver, strimlade soltorkade tomater, färsk eller torkad rosmarin, olivolja och lite flingsalt.
Grädda i ugnen i cirka 20-30 minuter till brödet fått en fin gyllene färg.

Av matparadiset - 19 februari 2016 14:16

4 laxfileer1 näve gräslök

1 dl grön pesto

3 dl crème fraiche/havregrädde/fraiche

1 msk smör

salt och peppar

2 nypor oregano

ris
 
Gör så här:
 
1. Sätt på ugnen på 200 grader. Blanda pesto,crème fraiche, oregano, salt och peppar i en skål och smaka av med andra kryddor om du vill.
2. Smörj en form med smör och lägg i lax filéerna. strö sedan gräslök på ovansidan av laxen.
3. Häll i såsen runt om laxen i resten av formen och sätt in i ugnen.
4. Laxen är färdig efter ca 15-20 minuter. Laxen är färdig om den delar på sig enkelt och har en fin ljusrosa färg när man ska titta inuti. Serveras med ris eller pasta till.
Av matparadiset - 19 februari 2016 14:14

1. Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta potatisen och skär varje potatis i 6–8 klyftor. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i potatisklyftorna och förväll dem 3-10 minuter. Ta upp och låt dem rinna av.

2. Lägg potatisen i en bakpappersklädd långpanna. Blanda med olja, timjan
och salt.

3. Stek potatisen i övre delen av ugnen cirka 15-30 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Av matparadiset - 6 februari 2016 22:18

150 gram smör
100 gram mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor
1,5 dl sötning (kokossocker/honung)
3 ägg
2 1/2 dl mandelmjöl

lite fiberhusk
0,5-1 tsk vaniljpulver
1 kryddmått salt

 

Topping: 
2 dl lättvispad grädde (tog soyatoo kokosgrädde)
florsocker
75 gram mandelflagor

 

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa formen.
Smält smöret & riv mandelmassan i en skål, mortla kardemummakärnorna & rör ner både smör & kardemumma med mandelmassan. Vänd sedan ner resten av ingredienserna i skålen och rör tills allt har blandat sig. Häll över smeten i formen och ställ in i mitten av ugnen i cirka 18- 22 minuter.  Låt svalna i kylskåp ett par – tre timmar innan servering.
Rosta mandeln i en torr stekpanna så att den får nötig färg. Låt svalna under tiden du vispa grädden och bred över kakan, pudra över florsocker &  på med den kalla mandeln

Av matparadiset - 27 januari 2016 14:41

1 dl jordnötter/0,5 dl jordnötssmör
2 dl mandelmjöl
150 g dadlar
0,5 tsk vaniljpulver
Ev. 1 msk agave
1 dl kokosflingor

Salt


(Mixa 0,5 dl jordnötter tillsammans med 1 dl kokosflingor till en finfördelad konsistens som går att rulla bollarna i. Häll över i en skål och ställ åt sidan.)
Mixa resten av jordnötterna till finhackad, mjölig konsistens och blanda med mandelmjöl eller mixa jordnötssmör och mandelmjöl direkt.
Tillsätt dadlarna och vaniljpulver och kör mixern tills att det bildats en klibbig smet.
Smaka av och tillsätt extra sötning om du tycker att det behövs. Tillsätt extra mandelmjöl om smeten är för klibbig och lös.
Forma små kulor av smeten och rulla i jordnöts och kokosblandningen. Det går också bra att rulla bollarna i endast kokosflingor


Kommentar: Mycket god smak, dock aningen torra. Hällde även i kokosflingorna i bollsmeten. Använde torkade dadlar, blev då väldigt svårt att mixa till en smet. Till nästa gång, använd färska dadlar/dadelolja plus/eller kokosolja.

Av matparadiset - 27 januari 2016 14:38

4-5 st ägg
5dl hackade örter (persilja, spenat, gräslök/purjolök, dill, koriander)
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
1 krm peppar
2 msk flytande smör eller rapsolja

Ev feta/get-ost

 


Vispa äggen tills de är fluffiga.
Hacka allt grönt. Kombinera alla ingredienser. Blanda väl. Konsistensen ska vara ganska tjock och bara lite äggvätska ska vara synlig. Det vill säga; smeten består till största delen av hackat grönt.
Tillsätt osten i små bitar om du vill.
Häll blandningen i en stekpanna upphettad på låg-medeltemperatur med rikligt med olja. Stek långsamt och på låg värme, sänk temperaturen om det behövs, då omeletten är ganska tjock.

Låt äggen nästan stelna helt innan du vänder den.

 

Av matparadiset - 26 januari 2016 09:30

4-6 portioner


2 morötter
2 msk rapsolja
1 msk riven, färsk ingefära
1 tsk koriander
1/2 tsk mald spiskummin
1 krm malen kanel
4 dl röda linser/mungbönor delade och skalade
400 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
(1 grönsaksbuljongtärning)
2 dl vatten
salt
lime/citron

 

Skala och tärna morötter.


Fräs morötter i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25 - 30 minuter. Smaka av med salt och limejuice.

Ovido - Quiz & Flashcards