Senaste inläggen

Av matparadiset - 17 november 2015 16:03

1 rotselleri

Ghee

Några matskedar majonäs

Hasselnötter krossade

Löskokta ägg


Skiva rotsellerin, cirka 2cm tjock och lägg på smör och salt och peppar. In i ugnen på 225 grader i cirka 35-40 min (vänd efter halva tiden). Blanda under tiden majonäsen med hasselnötterna och koka äggen löskokta.


Servera med majonäsen på rotsellerin och skiva de löskokta äggen ovanpå.

Av matparadiset - 12 november 2015 10:39

500 g jordärtskockor
3 potatisar
1 msk smör
1 1/2 dl vitt vin
1/2 l vatten
3 dl imat
salt
svartpeppar


Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar.

Fräs ingredienserna med smör i en tjockbottnad kastrull.
Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut. Tillsätt vatten. Rör om. Låt detta koka i 15 minuter, tills allt är mjukt.
Mosa med en potatismosare och mixa sedan soppan med en mixerstav. Rör i grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.

Av matparadiset - 12 november 2015 10:37

1 burk bönor + 1 burk kikärtor

eller 1-2 burkar blandade bönor
2 ägg
2 tsk majsredning
1 msk torkad spiskummin
salt, peppar


Blanda ingredienserna och klicka i pannan, platta till dem tunna plattor.

Av matparadiset - 12 november 2015 10:34

1 kgkålrötter
2morötter
6medelstora potatisar
1liter vatten
salt och peppar
1 tskghee

 


Skala kålrötter, morötter och potatis. Skär dem i mindre bitar. Lägg kålrotsbitar och morotsbitar i en kastrull, slå på vatten så att det täcker och koka under lock i ca 20 minuter. Lägg då i potatisbitarna och koka i ytterligare 15 minuter eller tills potatisbitarna är mjuka. 

Mosa de kokta rotfrukterna och rör sedan till ett luftigt mos. Klicka i smöret och krydda med salt och peppar.

 

Av matparadiset - 1 november 2015 17:07

1 burk kikärter

creamy jordnötssmör tills bra konsistens

salt och peppar


Blanda och forma till biffar

Av matparadiset - 31 oktober 2015 12:07

Ingredienser :

3-4 portioner

  • 1,5 kg hel pumpa (tog butternut)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 dl vitt vin (tog vatten + lite äppelcidervinäger)
  • 4 dl vatten
  • 0,5-1.5 dl iMat
  • Pressad citron/lime
  • 0,5 dl gröna skalade pumpafrön
  • Fetaost att smula ovanpå

Tillagning:

  1. Skär pumpan i klyftor och skär bort skalet. Skär eller skrapa bort kärnor och trådar. Skiva i bitar.
  2. Häll på vattnet och låt koka i 40 minuter - pumpabitarna ska vara mjuka och kunna gå att mosa sönder.
  3. Mixa pumpasoppan med en stavmixer. Du kan också mosa sönder bitarna för hand med ex. en potatisstöt.
  4. Tillsätt och rör i IMat och citron/lime. Värm upp.
  5. Smaka av pumpasoppan med salt och peppar.
  6. Servera gärna pumpasoppan med rostade gröna skalade pumpafrön på toppen samt gärna surdegsbröd (satvas).

Av matparadiset - 29 september 2015 09:29

Till ca 10 personer:

50 gram smör

200 gram mörk choklad

6 äggvitor

4 msk strösocker (gärna finkornigt eller malt ljust råsocker)

6 äggulor


Smält smöret över svag värme – lägg ner chokladen i bitar att smälta i smöret.

Dela äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna med sockret och gärna någon droppe citronsaft till ett fast skum.

Ta smör-chokladblandningen från värmen och rör ner äggulorna.

Rör ner hälften av de vispade vitorna i chokladsmeten. Vänd därefter ner resten.

Fördela moussen i koppar, täck med plastfolie och låt stå kallt i minst en halvtimme innan servering.

Om man vill kan moussen smaksättas med någon likör eller apelsinsaft- och skal. Servera ev. med hallon, jordgubbar eller någon frukt eller bär till eller servera med likör.


Kommentar 2015-09-27: Blev väldigt god, lite seg i konsistensen men passade.

Av matparadiset - 11 augusti 2015 14:46

1 burk kidneybönor (mosade i stekpannan)

1 paket krossade tomater

~2 msk sesamfrön

~1 msk spiskummin

trädgårdsmålla

1 skvätt vodka

1 pressad citron

stark paprika

salt

peppar

olivolja


Hetta upp olivoljan och stek sesamfrön och spiskummin på låg/medium värme i några minuter. Häll i bönor och krossade tomater och rör om. Låt sjuda i 5-10 minuter. Tillsätt sedan vodka, kryddor, trädgårdsmålla. Låt sjuda några minuter. Tag av från plattan och tillsätt olivolja. Servera med ris.


Ovido - Quiz & Flashcards