Direktlänk till inlägg 27 december 2017

Sushibowl

Av matparadiset - 27 december 2017 09:47

Riset

  • 2,5 dl okokt jasminris
  • 4 dl vatten
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk risvinsvinäger
  • 1/2 tsk mirin

Tofun

  • 400 g fast tofu
  • 1 msk soja
  • 1/2 msk rapsolja
  • 1 msk risvinsvinäger
  • 2 tsk mirin
  • 1×2 cm färsk riven ingefära
  • 1 tsk sesamfrön blandade med lite chiliflakes.

Grönsaker

  • 100 g färsk grönkål
  • 1 orange paprika (kan bytas ut mot zucchini, gurka, eller annan valfri grönsak med lite tuggmotstånd)
  • Gärna lite sjögrässallad (går att hitta torkad i asiatiska hyllan, blötlägg innan användning)

Topping

  • Sesamfrön
  • Majonäs (ev plus chili/sriracha)

Riset

  1. Börja med att sätta riset på kokning. Här kan du göra det svårt eller lätt för dig. Vill du göra det svårt för dig är det bara att skippa mina tips helt och hitta en annan guide för sushiris. Vill du göra det lätt för dig så mäter du upp ris, vatten och salt i en kastrull. Skölj inte riset då du vill ha det riktigt klibbigt när det är klart.
  2. Koka riset tills det är klart enligt instruktioner på paketet
  3. När riset är klart blandar du ner risvinsvinäger och mirin och låter dra en stund innan servering

Tofun och grönsakerna

  1. Om du har tid så kan du lägga tofun i press, invirad i hushållspapper i 30 min för att dra ut vätskan så den blir fastare och absorberar mer marinad. Men, här struntar vi i det för att spara tid. Skär istället direkt tofun i ca 1,5×1,5 cm stora kuber och lägg i en plastpåse
  2. Skala och riv vitlök och ingefära och lägg ner i påsen tillsammans med tofun och alla andra ingredienser till marinaden. Låt dra så länge du hinner, men minst ca 15 minuter.
  3. Slå sedan ner hela påsens innehåll i en varm stekpanna och stek på medelhög värme tills marinaden börjar absorberas in i tofun och denna får en fin krispig färg
  4. Strimla under tiden grönkålen tunt och skär din paprika i bitar. Låt dem steka med i stekpannan med tofun och marinaden de sista minuterna innan du tar av dem från pannan så de får lite yta och tar åt sig av smakerna.

Topping och servering

  1. Blötlägg ev. sjögrässallad och strimla salladslöken
  2. Lägg upp ca 2,5 dl kokt ris i botten på en djup skål
  3. Lägg  upp några slevar tofu och grönsakspytt
  4. Toppa med salladslök, sjögrässallad, sesamfrön och srirachamajonnäs
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av matparadiset - Söndag 7 jan 21:17

Ingredienser botten: 3 dl Mandelmjöl 50 g Smör 0,5 dl Sesamfrön 1 msk Fiberhusk 1 Ägg 1 tsk Salt Ingredienser fyllning: 2 dl Västerbottensost (riven) (tog 150g fetaost) 1-2 dl Bladspenat (hackad) (tog grönkål) 3 dl Grädde (tog 2dl 3...

Av matparadiset - Tisdag 2 jan 11:35

Grön currysoppa   Ingredienser till 1 sats Currygrund   100 g hela korianderfrön 100 g hel spiskummin 75 g hel svartpeppar 30 gröna chilifrukter (spansk peppar), varav 10 urkärnade 30 citrongräs, finhackade 30 schalottenlökar, finhackade...

Av matparadiset - 10 augusti 2023 20:12

För: 4 personer Ris: 1/2 gul lök rapsolja 1,5 dl långkornigt basmastiris 2 vitlöksklyftor 1,5 dl vatten salt, nymalen svartpeppar Redfried beans: 1/2 gul lök 1 vitlöksklyfta 400g kokta, blandade bönor (1 tetra/burk) 1 dl olivolja 2+1 dl va...

Av matparadiset - 10 augusti 2023 20:07

Ca 6 portioner Ca 18-20 st mellanstora fasta potatisarRapsolja till stekningFyllning:300 g färs (valfri sort, vegofärs funkar alldeles utmärkt)2 gula lökarCa 60 g pinjenötter1,5 tsk sju kryddor (1 tsk kardemumma 1 tsk vitpeppar 6 tsk svartpeppar 2 ...

Av matparadiset - 10 augusti 2023 19:58

Ingredienser:   Falafel Kikärtor Ägg Fiberhusk Spispummin Paprikapulver Sal
t & Peppar Muhammara (Paprika- och valnötsröra) 3 dl valnötter 1 dl paprikapuré (stark eller mild) 2 msk citron, saft 2-3 msk granatäpplesirap 1 fä...

Ovido - Quiz & Flashcards